socrates geens The pilgrimage

Met dit drieluik kristalliseerde ik de ervaringen opgedaan tijdens mijn pelgrimstocht naar de berg Kailash. Deze tocht begon in Nepal in het dorpje Simikot en eindigde aan de berg Kailash. De vele verschillende indrukken heb ik samengevat in één enkel beeld. (Nota: de verschillende luiken van het drieluik werden digitaal tot één beeld samengevoegd voor de foto reproductie).
Het hele gebied rond de Kailash is doordrongen van een sjamanistische en religieuze sfeer. Om elke hoek bevinden zich gebedsvlaggen, zogenaamde mani stenen en Boeddha afbeeldingen. Je kan voelen hoe bergen, rotsen, grotten, rivieren en meren trillen van energie en vervuld zijn met levendige spirituele inhoud. In mijn schilderij roep ik deze unieke atmosfeer op door gebedsteksten, godheden, heiligen en heilige symbolen mee in het geschilderde landschap te voegen.

De pelgrimstocht

Socrates Geens, Kailash sunset, Tibet
Socrates Geens, The pilgrimage triptych closed

Het hele concept van de pelgrimstocht wordt nogmaals, dit keer als innerlijke ervaring, getoond op de keerzijde van de houten panelen wanneer het drieluik gesloten is. De afgebeelde figuur past precies in dezelfde matrix die gebruikt werd voor de voorzijde en elk van de verschillende chakra's vindt zijn plaats langsheen het innerlijke pad.


Socrates Geens, The pilgrimage, matrix
Socrates Geens, The pilgrimage, matrix overlay

Over de compositie kan een geometrische matrix gelegd worden, die de tocht afbeeldt als een pad in zeven etappes, elk verbonden met één van de chakra's. Zo gezien vindt het derde oog (ajna chakra), dat de dualiteit overstijgt, zijn plaats tussen de twee meren Mansarovar en Rakshas Tal.

De cirkels die de buitenlijnen van de berg Kailash vormen, snijden elkaar op het pad waar de hartchakra gesitueerd is. Tot slot leidt het gouden pad naar de zevende stap (sahasrara chakra), die gesymboliseerd wordt door de berg Kailash zelf.

Socrates Geens, The pilgrimage, detail
Socrates Geens, The pilgrimage, detail
Socrates Geens, Kailash south face, Tibet
Socrates Geens, Mount Kailash gompa, Tibet
Socrates Geens, Mani stones, Mount Kailash, Tibet
Socrates Geens, Prayers at Mount Kailash, Tibet
Socrates Geens, Mount Kailash north face, Tibet
Socrates Geens, Mount Kailash, Dolma la pass, Tibet
Socrates Geens, Tibet landscape
Socrates Geens, The pilgrimage, detail
Socrates Geens, Tarboche at Mount Kailash, Tibet
Socrates Geens, Lake Mansarovar and Mount Kailash, Tibet
Socrates Geens, Prayer leaflets near Mount Kailash, Tibet
The pilgrimage
101,5 x 152 cm  triptiek

The pilgrimage

Foto's genomen op de pelgrimstocht naar Mount Kailash in 2002

© 2014-2023 Socrates Geens

klik op de beelden
om ze in groot formaat te zien
DEUTSCH
ENGLISH