socrates geens Tattvamasi detail with text
socrates geen Sacred gate transformation detail with text.jpg
socrates geens Remember you are a buddha detail with text

Dit schilderij toont de heilige poort die zich opent naar de spirituele dimensie. De twee deurpanelen stellen de mannelijk en de vrouwelijke energieën voor. Op het doek worden deze complementaire aspecten verbonden door de grote cirkel.

Het gouden zegel in het midden bevat drie slangen die samenkomen in het centrum van het schilderij. Deze drie slangen belichamen transformatie op het niveau van het lichaam, het hart en de geest. De samenwerking van de overeenkomstige energieën, gepaard met de moed om het alchimistische pad van transformatie te betreden, ontsluit de heilige poort...

Tattvamasi

'Tattvamasi' of 'Tat Tvam Asi' is een van de grote verkondigingen uit de Vedanta Sanatana Dharma, en betekent dat het Zelf identiek is met de Ultieme Realiteit: jij bent Dat. Dit werk is opgebouwd uit in elkaar geweefde verflagen. Afwisselend schilderde ik lagen die lijken op de kosmos of een onderwater wereld, en lagen waarin ik Om-tekens rangschikte.

Een precieze matrix van 12 x 9 rijen bepaalt de plaats voor een totaal van 108 Om-lettergrepen. Dit heilige getal komt uit de oosterse astrologie en symboliseert kosmisch bewustzijn. Het schilderij toont de verwerkelijking van Tattvamasi als een proces waarbij alle grenzen, voortgebracht door identificatie, transparant worden en uiteindelijk oplossen.

Tijdens mijn bezoek aan enkele oude tempelruïnes in het westen van Tibet, ontdekte ik een klein boeddhabeeld in klei. Dit stralende beeldje vulde energetisch de grote nis die ooit in de tempel gebouwd was voor een gigantisch boeddhabeeld dat echter later verwoest werd.

Zo ontstond de inspiratie voor dit schilderij waarop onderaan een kleine rode zittende figuur te zien is, maar ook de vage omlijning van een grote boeddha. Een lotusbloem op de plaats van de zevende chakra boven zijn hoofd getuigt van zijn sprirituele voltooing. Een decoratief patroon bestaande uit 108 fijne spiraaltjes omringt de boeddha's aura.

We kunnen onszelf misschien beschouwen als onbeduidende wezens, maar door alle tijden heen hebben wijzen ons op onze ware spirituele natuur geduid. Eén van deze verlichte gidsen was Ashtavakra (500-400 n.C.). Zijn onderrichtingen maken deel uit van de Advaita leer. Een citaat uit de Ashtavakra Samhita of Gita staat onderaan het doek.

sacred gate with golden seal
Example Image
socrates-geens-Tattvamasi
Moge de sacrale poort zich openen
voor allen die oprecht naar waarheid op zoek zijn
Jij doordringt dit universum
en dit universum bestaat in jou
jij bent waarlijk van nature uit zuiver bewustzijn
zij niet kleingeestig!
pulserende fenomenen dansen op de symfonie van Om,
een kosmisch aqua-ballet van glinsterende waterkringen
die komen en gaan.
de dirigent fluistert tussen de noten:
de oceaan is één!
jij bent dat!
tat tvam asi!

citaat uit de Ashtavakra Gita

Sacrale poort met het gouden zegel van transformatie

Sacred gate with the golden seal of transformation

Herinner jezelf dat je een boeddha bent

Remember you are a buddha

© 2014-2023 Socrates Geens

klik op de beelden
om ze in groot formaat te zien
DEUTSCH
ENGLISH