over mijn schilderijen

In het St.-Lukas Instituut te Brussel werd het al snel duidelijk dat ik geen buitengewone talenten had wat de vaardigheden van klassieke westerse kunstenaars betreft. Ik vond het moeizaam model te tekenen en voelde mij weinig aangetrokken tot het schilderen van landschappen of stillevens. Maar ik had wel een gemakkelijke toegang tot de wereld der kleuren. Ik was gevoelig voor de energetische uitwerking van kleuren alsook hun mogelijke wisselwerking en samenspel door compositie.

Gedurende de vele jaren in Indië en mijn reizen door Sri Lanka, Thailand, Nepal en Tibet, verdiepte ik mij verder in kleur en geometrie en onderzocht hun verband met symbolisme en de archetypes in sacrale kunst.
Niettemin was het steeds in de eerste plaats het zoekproces naar mezelf dat mij tot nieuwe en diepere inzichten bracht. Zo gezien hebben al mijn schilderijen ook een biografisch element en het is boeiend om terug te blikken op de verschillende periodes in mijn werk.
Ik heb steeds met veel enthousiasme allerhande schilder- en collagetechnieken uitgeprobeerd en zelf eigen werkwijzen ontwikkeld die ontstaan zijn door allerlei experimenten in mijn atelier. Ik gebruik hoofdzakelijk acrylverf van zeer goede kwaliteit. Er worden veel goedkope acrylverven aangeboden, die echter ook van matige kwaliteit zijn. Dit brengt de artistieke mogelijkheden van dit medium in diskrediet. Net zoals goede olieverf is acrylverf een fantastisch schildermateriaal, op voorwaarde dat enkel uitstekende pigmenten in de polymeer emulsie gedispergeerd worden zonder toevoeging van goedkoop vulmateriaal.
Meestal breng ik opeenvolgende laagjes verf aan, met afwisselend glazige en dekkende elementen, en deze krijgen telkens een tussenvernis. Hierdoor ontstaat een immateriële diepte, bijna zoals bij gebrandschilderd glas, alsook een tijdloze en sacrale atmosfeer. Verder gebruik ik graag bladgoud, houtskool, Japans papier en pigmenten. Markant en individueel is ook het verlijmen van Indisch borduurwerk in vele van mijn schilderijen.
De meeste van mijn werken zijn geschilderd op Belgisch portretlinnen, maar soms werk ik ook op volhouten panelen of handgeschept papier. Ik verfijn steeds verder mijn unieke en nauwgezette techniek, met als doel de ontdekkingen van de mens op zijn innerlijke zoektocht zichtbaar te maken.
Het streven om de mysteries van het bestaan in beeld te brengen is eeuwenoud en kan teruggevonden worden in kloosters, tempels, en heilige plaatsen van vele verschillende culturen, verspreid over de hele aarde. Dit soort kunst ontstond niet alleen omwille van esthetische redenen. Zij is van een kosmologische of kosmografische aard en brengt zo ook onze innerlijke micro kosmos in kaart. Tegelijkertijd benadrukt zij de goddelijke essentie van het bestaan. Zulke kunstwerken doen potentieel dienst als spiegels of deuren. Zij spiegelen de verschillende lagen van ons bewustzijn en maken ze eenvoudiger toegankelijk. Dusdanig zijn ze belangrijke instrumenten en wegwijzers op het spirituele pad, alsook een bron van inspiratie voor diegenen die op zoek gaan. Ik hoop dat mijn eigen schilderijen op unieke en vernieuwende wijze mogen bijdragen tot de sacrale kunst.
Ik heb ervoor gekozen mijn kunst 'Sacred Gates' te noemen;'Heilige Poorten'. Mijn schilderijen zijn uitnodigingen om onze eigene verborgen dimensies binnen te treden en het mysterie van het leven te verkennen. Zo kunnen we ons eigen potentieel ontdekken en ontplooien. Tijdens dit alchemistische proces zal onze liefde, ons mededogen en ons bewustzijn voortdurend vermeerderen en toenemend onze aarde transformeren in een waarachtig paradijs.

dank je, indië

kunstwerken doorwoven met indische wijsheid

een kopje boterthee

schilderijen met tibetaanse mystieke inspiratie

het kailash project

een drieluik gewijd aan de heilige berg kailash in tibet

het chakra pad

een serie van 7 chakra schilderijen in combinatie met haikus

genade

blikken op genade

de om serie

verkenning voorbij de grenzen van de geest

sacrale spiegels

kunstwerken die ons wezen in bloei weespeigelen

gebeden

schilderijen met gebeden uit het hart

regenboogboeddha

een visie van onze ontvouwing als mens

de 3 granthis

de drie knopen die ons op het pad hinderen

retrospectieve

een selectie doorheen de evolutie van mijn werk

Socrates Geens, Atelier panorama

© 2014-2023 Socrates Geens

klik op de beelden
om ze in groot formaat te zien
DEUTSCH
ENGLISH